zaterdag 5 oktober 2024

Mazères-sur-Salat, Lourdes 2 t/m 5 oktober

Woensdag 2 oktober

Het was een erg rustige plek, om 7.00 uur begonnen de kerkklokken weer, er werd niet 1x aangekondigd dat het 7 uur was, maar 3 keer. We gaan een stukje verder, dit keer naar Mazères-sur-Salat. Een plekje aan de rivier de Salat. Er is een vistrap direct achter de plaats. Je kunt er lozen en water innemen. Er staat al een camper waarvan de bewoner even komt kennis maken. Hij parkeert hier, zijn woonhuis is 200 meter verderop. De camper is verschrikkelijk vies, we gaan hem een beetje wassen. Het lijkt wel of er vlekken ingebrand zitten. We polijsten deze vlekken en behandelen hem daarna met ecowax. We zijn bijna klaar als het alweer begint te regenen. We hadden vandaag 26 drempels en 33 rotondes.

 

Donderdag 3 oktober

Het ruizen van de rivier was erg goed te horen, net als de regen vannacht. We gaan verder, eerst een stukje over D-wegen, maar al snel pakken we de snelweg, dit keer met tol. We komen aan op camping du Loup in Lourdes. Er staat een bordje bij de ingang met ‘complet’. 

We zetten de camper aan de kant en gaan vragen of er misschien toch nog een plekje is voor 3 nachten. Dat is er. We worden verwezen naar een plekje waar we eigenlijk net niet inpassen en rijden een stuk van het terrein dat al erg drassig is, nog verder kapot. We worden verwezen naar een ander plekje, ook nat, maar wel wat steviger ondergrond. We hadden dit keer maar 16 drempels en 16 rotondes. We krijgen tegen betaling van 50 euro borg een pasje waarmee we via een kortere weg bij de grot en de kerken kunnen komen. We wandelen ernaartoe en kijken onze ogen uit, wat veel mensen. Heel veel in rolstoelen en heel veel verzorging erbij. Het eerste dat we zien zijn de wasruimtes, hier kunnen mensen in bad in het water dat uit de bron komt. Er staan priesters te preken. We lezen later dat dit in diverse talen gebeurt. Daarna lopen we door naar de grot, waar ook veel gebeden wordt en waar je doorheen kunt lopen om de wanden van de grot aan te raken. 



Nog een stukje verder staat het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de Rozenkransbasiliek. Aan de overkant van de rivier Ousse worden kaarsen gebrand. Deze kun je ter plekke kopen en de prijzen en grootte variëren. Wij zagen kaarsen van 70 kilo die 500 euro kosten.



 

Vrijdag 4 oktober

In het heilige gebied ligt ook een adventure lab. Wilma gaat deze lopen, Erik rommelt wat rond de camper en is met montages bezig. Rond het middaguur komt Erik op de step en eten we een pizza op een terras. We kletsen een tijdje met Belgische mensen, de dame praat een beetje Nederlands, de man niet. Het is een mengelmoes van talen, maar we begrijpen elkaar wel. We wandelen nog even naar het huis waar Bernadette opgroeide en dan gaat Erik op de step terug en Wilma loopt verschillende kerken in. Er is zelfs een ruimte om preken te houden onder de grond, waar maar liefst 25.000 mensen in kunnen. 




’s Middags zitten we nog even in de zon. Om 20.30 uur gaan we nog een keer, we willen de lichtjesprocessie zien. Dit is heel indrukwekkend, duizenden mensen met een brandende kaars en al zingend lopen een ronde om uiteindelijk te eindigen voor het Heiligdom. Hier zijn diverse voorgangers die in diverse talen preken, zingen en bidden. We gaan om 22.30 uur terug maar dan zijn de preken nog in volle gang. Het pasje werkt helaas niet als we eruit willen. Gelukkig zit er bij de uitrit voor auto’s een microfoontje waardoor we kunnen spreken met degene die de poort ook bij binnenkomst kan openen.

 

Zaterdag 5 oktober

We liggen lang in bed en dat is maar goed ook, want het is nog erg koud buiten. Om 12.00 uur is er een borrel van de camping ter afsluiting van het seizoen. We gaan er ook naar toe, drinken een cola, eten een stukje plaattaart en voelen ons wat ongemakkelijk. Het zijn allemaal Fransen en er zijn er eigenlijk geen die Engels praten en ons Frans is ook wel heel minimaal. We eten nog een boterham en gaan dan op pad. We willen ook nog iets anders zien van Lourdes en daarom fietsen we naar het centrum. Hier zitten heel erg veel hotels en ook veel souvenirwinkels. Talloze flessen en containers met daarop de afbeelding van Maria worden er verkocht, het heilige water kun je daarin meenemen. Maar ook hangertjes, armbanden, beelden en nog veel meer wat je helpt om je bezoek aan Lourdes te blijven herinneren. We wandelen wat rond, eten een broodje en gaan dan terug om nog even in de zon te zitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten