dinsdag 15 oktober 2024

La Cañada de Verich, Mas de las Matas 13 t/m 15 oktober

Zondag 13 oktober

We rijden een heel erg mooie rit door de bergen en komen uit in La Cañada de Verich. Een dorp met 94 inwoners en een camperplek voor 10. Helaas is zowel het water als de stroom defect. Gelukkig tanken we vol als het kan en ook ons toilet is leeg, we redden ons wel een paar dagen. En via het zonnepaneel hebben we genoeg stroom. Het is een schitterende plek, met ruimte voor heerlijk buiten in de zon zitten. En dat doen we dan ook de rest van de dg.

 

Maandag 14 oktober

We hebben de nacht alleen doorgebracht. Erik gaat op de step naar de bakker in het volgende dorp. Volgens hem zit er geen enkele winkel in ons dorp. Hij komt terug met een behoorlijk groot stokbrood, er was weinig keus meer. Als we ’s middags een wandeling door het dorp maken, lopen we langs en supermarktje/annex bakker. Het is niet zo zonnig maar wel warm en droog. Dat vinden we na bijna elke dag we regen al heel wat. We zeggen tegen elkaar wat een rust hier, je wordt er helemaal zen van. 

 

Dinsdag 15 oktober

De afgelopen nacht stonden we met 3 campers en een auto met een daktent. Er is zoveel ruimte, maar een Duitser moest toch echt naast ons parkeren. Dat is niet erg, maar wel dat de een buiten staat te schreeuwen en de ander binnen is. Tja dan moet het stemvolume wel omhoog anders verstaan ze elkaar niet. We besluiten om een stukje verder te gaan, 18 kilometer door de bergen en dorpjes naar Mas de las Matas. Een recent aangelegde camperplaats, waar sinds een week de voorzieningen het doen. Wilma doet een handwasje, Erik gaat naar de apotheek voor een gelpakking. Hij wil deze op zijn elleboog doen. Daar ziet al een paar dagen vocht in en is rood. De pakking moet besteld worden en kan ’s middags opgehaald worden. Dus dan terug naar de apotheek. Na 10 minuten wachten krijgt hij te horen: morgen, het zat niet bij de bestelling. We zaten buiten, het was half bewolkt maar niet koud.

zaterdag 12 oktober 2024

Alcańiz 10 t/m 12 oktober

Donderdag 10 oktober

We sliepen prima, ondanks de weg die vlak langs de camperplek loopt. We lopen het centrum in en drinken een koffie Cortado op een terras. We betalen hiervoor 2,80. Bij de VVV krijgen we een plattegrond en vragen naar een rondleiding in de Parador, dit is een voormalig kasteel dat nu een hotel is. Er is een gids die engels spreekt, maar pas om 16.30 uur. We moeten ons dan melden bij de ingang van het hotel. We besluiten om dat maar over te slaan, het enige wat we te zien zullen krijgen zijn muurtekeningen waar w uitleg bij krijgen. We bezoeken we de ondergrondse gangen. Deze lopen onder de hele stad door en er is zelfs een ijskelder. ’s Middags zitten we heerlijk in de zon bij de camper. Erik gaat op de step naar een Yoigo telecomwinkel en koopt een prepaid data simkaartje. 150 GB voor 35 euro. Als je zorgt voor voldoende saldo wordt het automatisch verlengd.

 

Vrijdag 11 oktober

En opnieuw worden we wakker met de zon. We besluiten om hier nog even te blijven, want in het zuiden van Spanje is het weer niet zo goed. De dag staat in het teken van luieren. Erik gaat een paar keer op de step. De een na de andere camper vertrekt, op enig moment staan we nog maar met 4 campers. Aan het eind van de dag loopt de plek toch bijna weer vol.

 

Zaterdag 12 oktober

Een regendag, en dat op Fiesta Nacional de España, de nationale feestdag van Spanje. Dia de la Hispanidad. Op deze dag wordt de aankomst van Columbus in Amerika op 12 oktober 1492 herdacht. Volgens chat gpt zou er om 13.00 uur een optocht met grote poppen zijn en later ’s avonds muziek en vuurwerk. We trekken onze regenjassen aan, nemen de paraplu mee en gaan. We zien wel veel vrouwen in klederdracht en volle overdekte terrassen, maar geen optocht. Als we iemand vragen, blijkt de optocht al voorbij. We hebben ten onrechte de app vertrouwd. De rest van de dag zitten we vanwege de regen binnen.

woensdag 9 oktober 2024

Fabrèges, Quinto, Alcañiz 6 t/m 9 oktober

Zondag 6 oktober

De beslissing is gevallen, we gaan naar de Oostkust van Spanje. Tot nu toe hebben we elke dag regen gehad en op de weerapps zien we dat het in Portugal de eerste 2 weken koud en regenachtig blijft. Aan de oostkant van Spanje is het zonnig en warm. We stellen de navigatie in en komen erachter dat de snelweg op sommige plekken afgesloten is. Dan maar via de D934. We zijn een kwartiertje onderweg als we lang een bakker komen. We stoppen, kopen een brood voor vanmiddag en besluiten hier ook koffie te drinken. Gezellig op een frans terras. De weg is prachtig, met veel bochten rijden we de Pyreneeën in. Om 12.00 uur komen we lang een meer en zien aan de overkant daarvan campers staan. Na ongeveer een kilometer is er een brug en die gaan we over om ons bij die campers te voegen, we willen lunchen. Het is echter zo’n unieke plek, koeien lopen los, het uitzicht is prachtig, dat we besluiten niet verder te rijden. We komen uit in Fabrèges. Na de lunch gaat Erik op de step de omgeving verkennen en als hij terug is loopt Wilma even naar het op een kilometer verderop gelegen dorp. Er is een kabelbaan, er zijn wat restaurants en wat souvenirwinkeltjes en ongeveer 15 huizen, maar dat is dan ook alles.  6 rotondes en 6 drempels.

 

Maandag 7 oktober

We hebben een heerlijke nacht gehad, het was pikkedonker. Helaas geen sterren gezien, want het was bewolkt en regende bijna de hele nacht. We zetten onze weg voort door de Pyreneeën. Soms weten we niet waar we het eerst moeten kijken, wat een schitterende route rijden we. En de weg is goed geasfalteerd, dat rijdt prima. Dat verandert wel al we Spanje inrijden, wat een gaten komen we tegen. We rijden naar camperplaats Quinto, moeilijk te vinden. Het dorpje is klein en de plek ligt bovenaan het dorp. De straten zijn zo smal en haaks op de hoofdweg, daar kunnen we de draai niet maken. Uiteindelijk rijden we om het dorp heen en dan komen we er wel. Maar dat is meer aan ons eigen gezonde verstand te danken dan aan de navigatie. Die was helemaal de weg kwijt. Helaas zijn de 5 plekken al bezet, gelukkig is er naast voldoende parkeerruimte waar je ook mag staan. Erik wil nog even op de step boodschappen doen, maar …… het regent alweer en het onweert zelfs ook. Dan maar morgen, of overmorgen. We redden ons nog wel met wat we hebben. 10 rotondes, geen drempels.

 

Dinsdag 8 oktober

Het heeft vannacht weer flink geregend, maar na het ontbijt begint warempel de zon erdoor te komen. We hebben een videovergadering en tijdens het gesprek komt er een Nederlander aanrijden, die zijn camper op 5 cm van ons zonnepaneel parkeert, en bij ons komt aankloppen of we deze wel even willen verzetten. Zoals hij ervoor staat vangt het paneel geen zon. Nou nu even niet, we zijn in gesprek. Na enige tijd krijgt hij in de gaten dat hij niet op de camperplek maar op de gedoogplek staat en verkast uiteindelijk. Best wel irritant om zo dicht op ons te parkeren en ons dan ook nog zijn wil opleggen. We zitten de rest van de dag buiten, soms hebben we wel wat last van heel veel vliegen, maar dat lijkt normaal te zijn in september en oktober. Erik gaat op de step nog een boodschap doen en verkent de route die we morgen door het dorp kunnen nemen zonder klem te rijden.

 

Woensdag 9 oktober

Een korte etappe vandaag, maar 61 kilometer. Het landschap dat we doorkruizen is saai, heuvels waar niets op te zien is. We gaan eerst naar de Lidl, flink inslaan en komen dan op de camperplaats in Alcañiz uit. Volgens campercontact kunnen er 30 staan, volgens Park4Night 20 en we tellen 18 plaatsen. We gaan naar een plekje aan de zijkant, naast een bankje. Helaas niet aan de kant van de deur. Het ruikt naar urine, niet de mooiste plaats, maar bij het bankje ruik je het gelukkig niet. Aan de andere kant staat een Spanjaard, die tijdens onze lunch vertrekt. We willen naar zijn plek verkassen, maar dan komt de Spaanse dame aanrennen, nee, nee, dat is onze plek we verzorgen alleen maar. Duh de plek is leeg, hoezo jullie plek. We willen geen ruzie, daarom blijven we maar op onze oude plek staan. En wat gebeurt er, ze zetten de camper terug, sluiten zich een uur lang op, dan gaat de verduistering omhoog en rijden ze weg. We verplaatsen alsnog. We zitten heerlijk buiten bij het bankje, aaien 1 van de katten die hier wonen en hebben het prima naar onze zin.

zaterdag 5 oktober 2024

Mazères-sur-Salat, Lourdes 2 t/m 5 oktober

Woensdag 2 oktober

Het was een erg rustige plek, om 7.00 uur begonnen de kerkklokken weer, er werd niet 1x aangekondigd dat het 7 uur was, maar 3 keer. We gaan een stukje verder, dit keer naar Mazères-sur-Salat. Een plekje aan de rivier de Salat. Er is een vistrap direct achter de plaats. Je kunt er lozen en water innemen. Er staat al een camper waarvan de bewoner even komt kennis maken. Hij parkeert hier, zijn woonhuis is 200 meter verderop. De camper is verschrikkelijk vies, we gaan hem een beetje wassen. Het lijkt wel of er vlekken ingebrand zitten. We polijsten deze vlekken en behandelen hem daarna met ecowax. We zijn bijna klaar als het alweer begint te regenen. We hadden vandaag 26 drempels en 33 rotondes.

 

Donderdag 3 oktober

Het ruizen van de rivier was erg goed te horen, net als de regen vannacht. We gaan verder, eerst een stukje over D-wegen, maar al snel pakken we de snelweg, dit keer met tol. We komen aan op camping du Loup in Lourdes. Er staat een bordje bij de ingang met ‘complet’. 

We zetten de camper aan de kant en gaan vragen of er misschien toch nog een plekje is voor 3 nachten. Dat is er. We worden verwezen naar een plekje waar we eigenlijk net niet inpassen en rijden een stuk van het terrein dat al erg drassig is, nog verder kapot. We worden verwezen naar een ander plekje, ook nat, maar wel wat steviger ondergrond. We hadden dit keer maar 16 drempels en 16 rotondes. We krijgen tegen betaling van 50 euro borg een pasje waarmee we via een kortere weg bij de grot en de kerken kunnen komen. We wandelen ernaartoe en kijken onze ogen uit, wat veel mensen. Heel veel in rolstoelen en heel veel verzorging erbij. Het eerste dat we zien zijn de wasruimtes, hier kunnen mensen in bad in het water dat uit de bron komt. Er staan priesters te preken. We lezen later dat dit in diverse talen gebeurt. Daarna lopen we door naar de grot, waar ook veel gebeden wordt en waar je doorheen kunt lopen om de wanden van de grot aan te raken. 



Nog een stukje verder staat het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de Rozenkransbasiliek. Aan de overkant van de rivier Ousse worden kaarsen gebrand. Deze kun je ter plekke kopen en de prijzen en grootte variëren. Wij zagen kaarsen van 70 kilo die 500 euro kosten.



 

Vrijdag 4 oktober

In het heilige gebied ligt ook een adventure lab. Wilma gaat deze lopen, Erik rommelt wat rond de camper en is met montages bezig. Rond het middaguur komt Erik op de step en eten we een pizza op een terras. We kletsen een tijdje met Belgische mensen, de dame praat een beetje Nederlands, de man niet. Het is een mengelmoes van talen, maar we begrijpen elkaar wel. We wandelen nog even naar het huis waar Bernadette opgroeide en dan gaat Erik op de step terug en Wilma loopt verschillende kerken in. Er is zelfs een ruimte om preken te houden onder de grond, waar maar liefst 25.000 mensen in kunnen. 




’s Middags zitten we nog even in de zon. Om 20.30 uur gaan we nog een keer, we willen de lichtjesprocessie zien. Dit is heel indrukwekkend, duizenden mensen met een brandende kaars en al zingend lopen een ronde om uiteindelijk te eindigen voor het Heiligdom. Hier zijn diverse voorgangers die in diverse talen preken, zingen en bidden. We gaan om 22.30 uur terug maar dan zijn de preken nog in volle gang. Het pasje werkt helaas niet als we eruit willen. Gelukkig zit er bij de uitrit voor auto’s een microfoontje waardoor we kunnen spreken met degene die de poort ook bij binnenkomst kan openen.

 

Zaterdag 5 oktober

We liggen lang in bed en dat is maar goed ook, want het is nog erg koud buiten. Om 12.00 uur is er een borrel van de camping ter afsluiting van het seizoen. We gaan er ook naar toe, drinken een cola, eten een stukje plaattaart en voelen ons wat ongemakkelijk. Het zijn allemaal Fransen en er zijn er eigenlijk geen die Engels praten en ons Frans is ook wel heel minimaal. We eten nog een boterham en gaan dan op pad. We willen ook nog iets anders zien van Lourdes en daarom fietsen we naar het centrum. Hier zitten heel erg veel hotels en ook veel souvenirwinkels. Talloze flessen en containers met daarop de afbeelding van Maria worden er verkocht, het heilige water kun je daarin meenemen. Maar ook hangertjes, armbanden, beelden en nog veel meer wat je helpt om je bezoek aan Lourdes te blijven herinneren. We wandelen wat rond, eten een broodje en gaan dan terug om nog even in de zon te zitten. 

dinsdag 1 oktober 2024

Goch, Dudelange, Charmont-sous-Barbuise, Sully-sur-Loire, Javerdat, Orguil 25 septmber t/m 1 oktober

woensdag 25 september

De laatste loodjes, opruimen, afwassen, het huis netjes achterlaten voor de lange reis. Eerst naar Neede, naar camperpassie waar we de ontbrekende hoes krijgen. Erik maakt hem zelf op de stoel. We kletsen nog een tijdje en gaan dan op weg naar Winterswijk. Naar Obelink, het enige dat er gekocht moet worden zijn een paar stevige haringen. We houden ons goed aan dit plan, er wordt alleen een spons op een steel gekocht voor de binnenkant van het voorraam. We lunchen een twaalfuurtje en gaan dan eindelijk richting het zuiden. Maar een klein eindje, de dag is al behoorlijk gevorderd. We komen uit in Goch. 


We parkeren de camper en lopen naar het centrum. Erik. Is op zijn zonnebril gaan staan en natuurlijk kon de bril daar niet tegen. Hij moet dus een nieuwe. We slagen bij Fielmann. Eten een broodje bij de bakker en schuilen voor een bui. Terug op de camperplaats komen we in gesprek met Ron en Gea. In mei 2010 zijn we met een door hen georganiseerde reis met een groep naar Tsjechië geweest. Daarna zagen we elkaar af en toe nog bij een activiteit van CCN. Maar toen we daar geen lid meer van waren, verwaterde het contact. We hebben een tijdje gezellig staan praten.

 

Donderdag 26 september

We hebben maar liefst tot half 9 geslapen. Wel af toe wakker vanwege de regen, vliegtuigen en de snelweg. Erik vliegt even met de drone en dan besluiten we toch verder te rijden. We hebben een mooi plekje uitgezocht in Koerich. Van hieruit willen we met het openbaar vervoer naar Luxemburg. In de directe omgeving zijn ook meerdere kastelen. Helaas de plekjes zijn allemaal bezet. We rijden door naar Dudelange. We nemen de laatste van 8 plaatsen in. Je kunt hier verzorgen en er zijn 4 stroomplekken. Die zijn allemaal bezet. De maximale verblijfsduur is 48 uur. Er staan 2 hele oude campers met zodanige inrichting voor de deur, dat het haast aannemelijk is dat deze er zeker langer staan. We zien ook helemaal geen bewoners. Van hieruit zou je ook met het openbaar vervoer naar Luxemburg kunnen, maar het nodigt niet uit om de camper hier onbeheerd achter te laten. Ook vandaag geregeld een bui. Om 22.30 uur komt er een grote camper aanrijden, ziet dat de plek vol is en is zeker een kwartier lang met draaiende motor op de telefoon aan het kijken, naar waarschijnlijk een andere overnachtingsplaats.

 

Vrijdag 27 september

Al met al hebben we redelijk goed geslapen. Elke keer als we wakker werden hoorden we de regen knetterhard op het dak en 2 keer werden we wakker van een aggregaat dat aansloeg, een kwartier draaide, dan een tijd stil was en weer opnieuw aanging. Uiteindelijk maar om 7.00 uur opgestaan, want de weg is nu ook goed hoorbaar. Het blijkt dat van de 8 plaatsen er 5 bezet worden gehouden door mensen die hier al heel lang staan. Sommige hebben zelfs een auto bij de camper staan. Jammer dat dit gebeurt op deze plekken, voor doortrekkers is er weinig plaats op deze manier. We rijden al vroeg en besluiten geen tol- of snelweg te nemen. We rijden alles via D-wegen en uiteindelijk blijkt dat we gemiddeld nog geen 60 km hebben gehaald. Maar wat zijn we door mooie dorpen en streken gereden. We zagen een bijzondere windmolen en mooie kerken. Voor de grap hebben we de rotondes en drempels geteld, het viel ons erg mee, namelijk 24 rotondes en 22 drempels. We zijn uitgekomen in het plaatsje Charmont-sous-Barbuise, naast een kerk die om 19.00 uur zijn klokken test. Er is verder niet veel, een bakker annex postkantoor dat alleen ’s ochtends open is, een kleine supermarkt, een restaurant en een verzamelgebouw met tandarts, dokter en fysiotherapie. Er zijn meerdere Nederlanders en natuurlijk worden we aangesproken. Altijd leuk fans te ontmoeten. Om 23.00 uur komt er nog met veel lawaai een camper aanrijden en parkeren.

 

Zaterdag 28 september

Het was pikkedonker vannacht, zelfs de lantaarnpaal waar we stroom uit konden halen, brandde niet. We hebben ondanks opnieuw regen goed geslapen. Opnieuw gaan we via D-wegen rijden, we hebben geen haast en de rotondes (21) en drempels (3) nemen we voor lief. We komen uit in Sully-sur-Loire. Dit keer lag de gemiddelde snelheid op 64 km/h. Een plaats met een kasteel. De c.p. is een lastige om op te komen. De ingang is afgezet met palen en heeft een S-bocht. Voertuigen langer dan 7.50 meter passen er niet op. Die mogen op een zanderige parkeerplaats iets verder op. Zij kunnen dus ook niet verzorgen, want de toegang is echt te klein. Het weer werkt nog niet mee, opnieuw regent het geregeld. Toch wandelen we even naar het kasteel. Helaas zijn de tuinen gesloten. We schuilen een tijdje onder een plataan, maar als het minder hard regent gaan we toch nog even het stadje in. We zien een bruidspaar net getrouwd de kerk uitkomen, maar dat is dan ook de enige highlight van de stad. We zijn net op tijd terug voordat er weer een hevige bui losbarst. We kijken ’s avonds een film.

 

Zondag 29 september

We zijn om 8.00 uur wakker en besluiten weer een stukje verder te gaan. Een rit van 280 km, via de Lidl, want de koelkast is behoorlijk leeg. De eerste helft weer over D-wegen, daarna een stuk snelweg zonder tol. We willen naar Oradour-sur-Glane, een heel bekend dorp dat op 10 juni 1944 uitgemoord is door de SS’ers. We lezen niet zo heel goede reviews over de parkeerplaatsen in het dorp en we besluiten door te rijden naar een dorp 5 km verderop. (20 rotondes en 6 drempels). Javerdat. Een geweldig mooie plek voor 4 campers. De plaatsen zijn lang genoeg, echter wel een beetje krap. De deur kan open, maar dat is het dan ook. Er is verzorging en er zijn openbare toiletten. Je moet deze plaats aanrijden over de verzorging, tussen trottoirbanden. En dat is lastig als je de plaats om 22.00 uur komt oprijden en ziet dat alles vol is. De camper die dit deed, manoeuvreert wel 10 keer heen en weer om achterwaarts eruit te rijden.

 

Maandag 30 september

Al onze medebewoners vertrekken en dat grijpen we aan om de camper naar de eerste plek te verplaatsen. Hier kun je tenminste langs de camper lopen zonder een nat pak te krijgen. We gaan op de fiets naar Oradour-sur-Glane. Dit dorp is op 10 juni 1944 samen met de 643 

inwoners door de Waffen’SS vernietigd. Het zou een vergeldingsaktie zijn tegen het verzet, maar naar later bleek was dit een vergissing, er is namelijk nog een dorp dat ook Oradour heet, hier was het verzet wel actief.

 

Dinsdag 1 oktober

Ons cassette toilet is kapot. Er is een afsluitingsdop afgebroken. Normaal hebben we altijd onze 2e cassette mee, maar nu dus niet. We gaan naar Limoges, daar zit een camperaccessoires winkel waar we gelukkig een nieuwe kunnen kopen. Kassa 186,00 euro. Maar ja, om nu nog maanden de kapotte te moeten gebruiken is geen goed idee. We rijden verder richting het zuiden. Er eerste stuk over een tolvrije autobaan, maar al snel gaan we toch weer over D-wegen. De hele ochtend regent het verschrikkelijk hard, later knapt het toch wat op, af en toe komt de zon door en de temperatuur loopt op. We vinden het leuk om door al die verschillende Franse dorpen te rijden. Uiteindelijk komen we uit in Bressols, hier kunnen we echter de camperplaats niet vinden. Later blijkt dat Campercontact de verkeerde coördinaten heeft. We zoeken verder en komen 11 kilometer verder uit in Orgueil. Een ruime parkeerplaats achter de kerk. Vandaag 45 rotondes en 15 drempels.