vrijdag 9 juni 2023

Fresse, Montfaucon, Arc-et-Senans 6 t/m 9 juni

dinsdag 6 juni

Na de verzorging rijden we naar Lure om bij de Aldi boodschappen te halen en dan gaan we door naar Montfaucon, een parkeerplaats op 2 kilometer van Besançon. Het is wel een officiële Aire de stationnement campingcar. We hebben zicht op de rivier de Doubs. We pakken de fiets en gaan naar het Museum van de Tijd (Musée du Temps), in het historische renaissancepaleis Granvelle. Hier zijn honderden uurwerken te bewonderen. Enorme klokken met tientallen functies tot miniscule elektronische klokken.

                                                            





We wandelen door de stad, zien een demonstratie en lopen nog even door naar de patriciërshuizen aan de Quai Vauban. Deze werden in de zeventiende eeuw gebouwd met de karakteristieke geel-blauwe steen, de Chailluz, deze komen uit de steengroeve uit het Forêt de Chaulluz, niet ver van de stad gelegen. Op de brug er naar toe staat een bronzen beeld van de markies Jouffroy d' Abbans. Hij is de uitvinder van het stoomschip. Er is veel te zien. 



woensdag 7 juni
We stonden vannacht alleen, met nauwelijks verkeer. Een heerlijke rustige plek om te slapen. We rijden steeds maar kleine afstanden, nu naar Arc-et-Senans. Een camperplaats naast een voormalige zoutopslag. Deze. Koninklijke zoutziederijen, wordt ook wel het Versailles van het zout genoemd, maar dan zonder de tuinen. Vanuit Arc-et-Senans liep een houten pijpleiding van 16 kilometer naar het verderop gelegen Saline-les-Bains. Dit is nu een badplaats met geneeskrachtige bronnen, maar vroeger was dit de plek waar het zoute water uit de bronnen werd opgepompt in de grote zoutmijn, om via de pijpleiding naar Arc-et-Senans te worden getransporteerd.

donderdag 8 juni
Een warme dag, lekker niets doen. Luieren bij de camper.

vrijdag 9 juni
Wilma gaat wat boodschappen halen bij de supermarkt in het dorp. Het dorp bestaat maar uit een paar huizen, toch is er een grote school, een sporthal, een bibliotheek en een supermarkt. 's Middags regent het flink.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten