dinsdag 13 juni 2023

Arc-et-Senans, Mesnay, Pupillin, Ménetrux-en-Joux 10 juni t/m 13 juni

 zaterdag 10 juni

We willen Arbois bezoeken en parkeren de camper bij het kartonmuseum in Mesnay. Hier is een officiële plek voor 4 campers. Wij nemen het nog enige vrije plekje dat er is en zien dan dat de omgebouwde vrachtwagen waar we naast staan, twee papegaaien buiten heeft. Deze maken best wel herrie. Ook zien we in de gauwigheid 2 honden. We besluiten om op de parkeerplaats van het museum te gaan staan. Het museum is nog gesloten, je mag hier ook parkeren. We besluiten om de 2,5 kilometer die we van Arbois af staan te gaan lopen. We beginnen bij Chocolaterie Hirsinger. Sinds 1900 een bekende naam als je het hebt over overheerlijke bonbons of chocolade taartjes. Op dit moment is het de vijfde generatie die de traditie voortzet. We mogen filmen en nemen uiteraard een gebakje en een kop koffie. De koffie wordt ons geschonken, maar ook een bonbon waarvan het recept sinds 1900 niet is veranderd.



 We hebben gesmuld van de lekkernij en lopen dan naar het huis van Louis Pasteur. Hij onderzocht hier methoden om ziekten in de druivenrassen te bestrijden, maar ook vond hij een methode uit om het bederf van voedselproducten te vertragen door ze kortstondig te verhitten, het zogenoemde pasteuriseren. Minder bekend is dat hij ook een remedie uitvond tegen hondsdolheid.





In Arbois zit ook het toprestaurant van Jean-Paul Jeunet, het heeft maar liefst twee Michelinsterren. Wij hebben deze maar overgeslagen. En ook hier diverse wijnlokalen waar je de plaatselijke wijn kunt proeven. 




zondag 11 juni
Na een rustige nacht rijden we nog geen 3 kilometer verder, bergop, naar Pupillin. Dit is een parkeerplaats wat hoger gelegen met uitzicht over de wijnvelden en weilanden. Als we aankomen staat er 1 camper, zo geparkeerd dat er eigenlijk geen meer bijkan om van het uitzicht te genieten. Een jong gezin met 2 jonge jongens die ontzettend vervelend zijn. Ze klieren met een bal en ze hebben een loslopende hond. We parkeren aan de andere kant van de parkeerplaats en besluiten eerst maar een koffie te drinken en dan te besluiten of we wel willen blijven staan. Na een half uurtje echter wordt er opgeruimd en vertrekt het gezin. We nemen hun plaats in maar dan zo dat er nog een camper bij kan staan. Met 4 campers is de parkeerplaats ook wel vol. We luieren en lezen, het is te warm om actief te zijn. In de middag komt er een groep jongelui. Ze werken in de druivenbouw. Nu in het verwijderen van onkruid, het sproeien e.d. en straks gaan ze plukken. Ze steken de barbecue aan en hebben het heel gezellig. Tegen 19.00 uur vertrekken ze, net op tijd want dan krijgen we onweer en regen.

maandag 12 juni
We hebben vannacht ook af en toe een buitje gehad, maar bij het opstaan is het al weer warm. We genieten van de vele vogels die we zien en van de koeien en paarden die voorbij komen. We blijven hier nog een dag staan.

dinsdag 13 juni
We rijden weer een stukje verder, we gaan boodschappen doen in Poligny en rijden dan door naar het Lac de Chalain. Hier hebben we in 2014 een seizoen op de camping gewerkt. Maar de kampeerpret is voorbij. Op last van het departement Jura, dat de eigenaar is van het terrein. Het meer aan de rand van de camping blijkt vervuilt. Er zitten te veel 'vreemde' stoffen in het water die leiden tot planten- en algengroei die zorgen voor vissterfte en zuurstofgebrek. Er was sprake van over-toerisme. Op sommige dagen zaten er wel 10.000 mensen rond het meer.

Wij rijden nog een stukje verder en komen uit bij de Hérisson watervallen. Aan de voet van de watervallen  is een camping. Wij gaan hier één nacht staan, omdat we de wandeling langs de watervallen willen lopen. Het blijft nog steeds warm en we besluiten de wandeling tegen de avond te gaan maken. We lopen tot halverwege, dat is volgens ons ook het mooiste stuk. (We liepen hem al 2x in 2014) Zelfs in de avond is het nog erg warm voor de wandeling.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten