maandag 17 juni 2024

Sittensen 16 juni

 Zondag 16 juni

We gaan naar Sittensen en besluiten toch over Hamburg te gaan, ondanks de werkzaamheden aan de tunnel en het feit dat Nederland - Polen in Hamburg wordt gespeeld. We hebben maar een kwartiertje vertraging en komen vroeg in de middag aan. Het is een leuk stadje, je bent er wel zo door heen, maar we staan leuk aan een parkje en een watermolen. We eten bij een Aziatisch restaurant.

maandag 17 juni

Het laatste stuk naar huis. Saai over de snelweg.





zaterdag 15 juni 2024

Kristiansand/Sindal/Flensburg 14 en 15 juni

 vrijdag 14 juni

Een rit van 250 kilometer en we mogen niet treuzelen onderweg, want we worden op de boot verwacht. We rijden duidelijk het fjordengebied uit, maar ook hier is de natuur prachtig om te zien. Volgens de Noren wordt dit zuidelijke deel de Costa del Sol van Scandinavië genoemd. Vrienden van ons zijn vanochtend aangekomen in Noorwegen en we appen onderweg met elkaar, waar zijn jullie? Zij rijden ook de E39 en we willen een poging doen om elkaar te treffen. We spreken de parkeerplaats in Moi af. Wij zetten de camper in het vak en daar komen zij ook aangereden. Geweldig goed getimed. We hebben maar een uurtje samen, en dat is heel gezellig. De overtocht verloopt rustig. We hebben weer een lopend buffet, en eerlijk gezegd vonden wij deze beter dan die van de heenweg. Om 21.00 uur is iedereen weer op de camping in Sindal. Hier hebben we een afscheidsborrel, Erik wordt toegezongen voor zijn verjaardag morgen en na het overhandigen van het cadeau aan de reisleider, krijgen wij ook een kleinigheidje voor al ons filmwerk. Dat is een geweldig leuke geste. 

zaterdag 15 juni

Al vroeg vertrekken de eersten. Morgen is het vaderdag en een aantal wil dan al thuis zijn. Wij doen rustig aan. We gaan weer overnachten in Flensburg. We hebben in Denemarken heel veel plensbuien. We hebben zelfs een half uur vertraging door een ongeval. We hebben net het laatste plekje in Flensburg. Wilma wandelt nog even naar het grote winkelcentrum en haalt het eten voor 's avonds.


donderdag 13 juni 2024

Jørpeland 11 t/m 13 juni

 dinsdag 11 juni

De laatste rit door de fjorden en dus ook de vele watervallen. Onderweg komen we langs Årdal. Hier staat een 17e-eeuws kerkje die binnenin fraaie muurschilderingen van profeten, engelen en bloemen heeft. Ook is het meubilair bijzonder. Als wij aankomen blijkt de hele kerk in de steigers te staan. Er steekt wel een sleutel in de deur, maar we krijgen hem niet open. Helaas dan rijden we maar verder. We komen als laatste op de camping Preikestolen aan. We staan op een apart ovaal veldje, op sommige plekken voor 3 staan 2 caravans en 2 autos en dat betekent dat er geen rekening is gehouden met ons. Helemaal achteraan zouden we mogen staan, maar dat is wel erg scheef en er is geen stroom. We zoeken een plekje in het midden. Van sommige krijgen we te horen dat we nu op het jeu de boules veldje staan. Tja, wij willen er ook graag bij horen.

woensdag 12 juni

Een rustdag vandaag. Voor sommige betekent dit dat ze de Preikestolen gaan wandelen. Een groep van 9 personen vertrekt om 9.00 uur. We krijgen geregeld een up-date. Om 15.30 uur zijn de wandelaars terug. We halen ze in met bloemen. Wie weet gaan wij deze wandeling ook ooit nog eens maken. Nu hebben we gelezen, filmpjes gemonteerd en gekletst met de achterblijvers.

donderdag 13 juni

Een bustour naar Stavanger, waar we een fjordencruise maken over het Lysefjord. Nu varen we onder de Preikestolen door.



 's Middags mogen we vrij door Stavanger doorbrengen. We eten een hamburger bij Burger King en gaan dan naar 'Visinblik' een museum over de regionale conservenindustrie. Vooral het inblikken van sardientjes wordt hier flink uitgebeeld. Erg leuk om te zien. Ook in Stavanger liggen grote cruiseschepen.

Veel te vroeg gaan we al weer terug naar de camping.

maandag 10 juni 2024

Røldal 10 juni

 maandag 10 juni

Onderweg naar Røldal een we heel veel fruitbomen. Deze zijn in een ver verleden aangeplant door monniken. We komen, hoe kan het ook anders, langs weer een bijzondere waterval. De Latefossen is een tweeling waterval, 165 meter hoog. In 2 afzonderlijke stromen komt het water uit het meer Lotevatnet, op 340 meter hoogte. Vlak voor een stenen boogbrug, kenen de stromen samen. Het parkeerterrein is erg klein en het duurt dan ook even voordat we een plekje hebben om te parkeren. Tot die tijd staan we dubbel geparkeerd te wachten. We schieten snel onze plaatjes en maken dan plaats voor de volgende bezoeker.





We willen stoppen om te lunchen in Tyssedal. Hier is het museum van waterkracht en industrie. Helaas is de parkeerplaats zo klein dat we verder rijden naar de camping Røldal Hyttegrend en Camping. Het heeft hier heel veel geregend, de plekken waar we staan zijn net voorzien van nieuw grind, maar toch sijpelt het water er doorheen. Sommige caravans rijden zelfs het gras behoorlijk kapot.

Vlakbij de camping ligt nog een mooie staafkerk van begin 13e eeuw.



















zondag 9 juni 2024

Kinsarvik 8 en 9 juni

 zaterdag 8 juni

Het wordt eentonig om te zeggen, maar opnieuw een prachtige rit naar Kinsarvik camping. We zien ontzettend veel watervallen, rijden over soms wel heel erg smalle wegen en hebben regen. Een heel bijzondere waterval is de Heimdalsfoss. Je kunt achter deze waterval langslopen.




Er zijn natuurlijk weer souvenirswinkeltjes. Erik ziet een mooi kussen en kan het niet laten deze te kopen.

De helm is maar niet gekocht. Pas aan het eind van de middag breekt de zon door.
zondag 9 juni

Vanochtend hebben we een live uitzending. We wilden deze voor de camper houden, maar het is koud en het regent, niet zo'n beste keus. Gelukkig is er een overdekt terras waar zelfs warmtestralers zijn, die mogen aan. We vertellen een uurtje over onze reis en beantwoorden wat algemene vragen. 


zaterdag 8 juni 2024

Haukeland 5 t/m 7 juni

 woensdag 5 juni

Een heel bijzonder begin van de reis. We gaan door de Auerlandtunnel. Dit is de grootste autotunnel ter wereld met bijna 25 kilometer. Maar dat is niet het enige bijzondere. Op het diepste punt zit je 1400 meter onder de bergen. Daarnaast is er voor de veiligheid een optische truc bedacht. De tunnel is verdeeld in 4 stukken met grote ruimtes aan de zijkant verlicht met blauw licht. Als je met meerderen in de auto rijdt krijgt de bijrijder het advies om erop te letten dat de chauffeur wakker blijft. Gelukkig hadden wij nergens last van (ja misschien Erik van het geklets van Wilma.) Onderweg komen we langs het plaatsje Dale. Deze is bekend van de beroemde Noorse truien, hier staat de fabriek van de Dale truien. Opnieuw hebben we een mooie rit en komen laat aan op Lone camping in Haukeland. De plek waar we moeten staan is maar 7 meter lang. We staan met de neus op straat. Dat gaan we dus niet doen. Het is een beetje dom dat korte campers op lange plaatsen gezet zijn. De reisleider verplaatst een paar grote keien zodat we iets naar achteren kunnen. De luifel kan niet uit en de achterdeur gaat met 1 cm speling met de lantaarnpaal open. 

donderdag 6 juni

We gaan met de bus en de tram naar Bergen. We stoppen in het centrum en gaan met de Floybanen een berg op. Boven regent het een beetje. 

We drinken een kop koffie en gaan dan weer terug naar beneden met de kabelspoorweg. We slenteren alvast een beetje door Bergen met zijn bekende Bryggenkade. Er staan beroemde houten en stenen huizen. Dit gebied staat op de wereld erfgoedlijst. Na de gezamenlijke lunch wandelen we met een stadsgids door Bergen. Af en toe moeten we schuilen voor de regen. We zien een prachtig affiche op de deur van een kapper. 




We zien veel oude gebouwen en enkele nieuwe. Een van de oudste gebouwen is de oude brandweerkazerne. 

vrijdag 7 juni
Vandaag is een vrije dag. Een aantal groepsleden gaan nog een keer naar Bergen. Wij blijven in de camper, we zijn druk met monteren e.d. We hebben de hele dag regen.

dinsdag 4 juni 2024

Lærdal 2 t/m 4 juni

 zondag 2 juni

Een reisdag. We zien een schattig kerkje, waar we natuurlijk ook even binnen kijken. 




We bezoeken het gletsjer museum Norsk Bre in het dal bij Fjaerland aan de voet van de Jostedalijskap. Er staat wel een heel bijzonder toilet.


We zien een panoramafilm gemaakt door helikopterbeelden boven de ijskap met de vele gletsjers. Als we verder rijden zien we veel typisch Noorse huizen en natuurlijk ook weer cruiseschepen.


We verblijven op camping Lærdal Ferie-og Fritidspark. 

maandag 3 juni

We verkennen Lærdal. Het stelt niet heel veel voor, een aantal huizen en winkels. Maar het oude Lærdal is wel een bezoek waard. 



dinsdag 4 juni

We reizen met 10 caravans en 10 campers en dat komt in dit geval heel goed uit, want het uitstapje van vandaag moet op eigen gelegenheid. Gelukkig mogen we weer met 2 mensen meerijden naar Borgund. Dit is de oudste staafkerk van Noorwegen. Ooit waren er meer dan 100, nu nog maar 28. We krijgen uitleg van een gids.

                                                   


https://youtu.be/xVipYVnpba0?si=2EhfvKAOs_rARSl3

zaterdag 1 juni 2024

Olden 31 mei en 1 juni

 vrijdag 31 mei

Deze reis is er een van veel rijden en genieten van de dingen die je onderweg tegenkomt. Vandaag rijden we dus naar Gryta camping in Olden. We zagen inderdaad onderweg veel prachtige watervallen en natuur. Dat betekende ook veel stop momenten. We hadden in de nacht en in de ochtend regen. Gelukkig was het droog toen we aankwamen.

De rit had ook een vaartocht in petto. We konden door de omhoog gezette laadklep niets zien, maar gelukkig is Erik niet voor één gat te vangen en filmde hij met de selfiestick.


zaterdag 1 juni

Het is de hele dag bewolkt en redelijk fris. Deze vrije dag gebruikte Erik om met zijn step naar een waterval te gaan. Het was de bedoeling om naar de gletsjer Briksdalbre te gaan, maar helaas trok de step het niet omhoog. Leuk weetje, de kunstkenner en schilder William Henry Singer heeft in Olden gewoond. In de donkere maanden van het jaar verhuisde hij naar Laren (NH) waar een museum naar hem is vernoemd. 's Middags is er een uitreiking van een ACSI award. De inspecteur komt pas in augustus op bezoek en dat is wel een beetje laat om een award te ontvangen. Gelukkig kon hij de reisleiders strikken om deze te overhandigen. Het was een feestelijke bedoening met een koor dat zong.



https://youtu.be/xVipYVnpba0?si=2EhfvKAOs_rARSl3