dinsdag 21 juni 2022

2e week Zwitserland 8 t/m 13 juni 2022

Woensdag 8 juni
Het is tijd om van deze camping te vertrekken. Eerst nog even sporten, douchen en toilet leeggooien. We nemen afscheid van Miriam en rijden dan naar Frutigen. We zijn uitgenodigd voor een lunch in het Frutigenresort. Het resort bestaat in de huidige vorm 2 jaar. Er zijn hotelkamers, slaapgelegenheid voor groep, een sportveld, klimbos en een camping. We krijgen een rondleiding en sluiten dan aan bij het all you can eat buffet. Het is een klein beetje misleidend, want er staat ook een hele tafel met allerlei gebak en een kar met schepijs. Als je hiervan wilt moet je dit echter wel betalen. En het drinken bestaat uit frisdrank uit een automaat, cola zero of rivella zit in flessen en die moet je extra betalen. Echter voor €22,50 is het aanbod niet duur voor Zwitserse begrippen. Eén kopje koffie mag je wel nemen. We filmen nog wat en gaan dan naar het Tropenhaus. Hier is de belangrijkste activiteit het kweken van steuren voor de kaviaar. Ook is er een tropische kas waar fruit, koffie, cacao en kruiden geteeld worden. Er is ontzettend veel uitleg, zowel met bordjes, als met filmpjes en met de digitale handleiding. Als we uitgekeken zijn lopen we in de regen terug naar de camper en rijden naar camping Rendez-vous in Kandersteg. Er is een weg afgesloten en de Garmin wil ons 275 km laten omrijden, terwijl we maar 15 km van de camping afstaan. We gokken het erop en volgen de gewone weg. Op 5 km voor het eindpunt worden we door de brandweer tegengehouden. Als we 10 minuten wachten mogen we verder rijden. We worden omgeleid over een smalle weg, maar deze is prima te rijden. Vlak voor het dorpje rijdt Erik verkeerd en komen we uit bij de Autotrein. Gelukkig is er een mogelijk om te keren en rijden we dan goed naar de camping. We worden vriendelijk ontvangen door Raphael en Corinne. We krijgen een uitleg over de camping en over wandelroutes. We mogen een plekje zoeken en Raphael zorgt mede dat we goed op de plek staan. We zien vanuit het raam de gondels van de cabinebaan voorbij komen.

Donderdag 9 juni
We hebben prima geslapen, het is hier stil en donker. Om 8.00 uur begint de cabinebaan en hoort je de motor. Het is niet hinderlijk en we slapen maar liefst tot 9.15 uur. Het is bewolkt en tegen 12 uur begint het te regenen. We computeren wat, zijn met het filmpje van gisteren bezig en hopen op droog weer.

Vrijdag 10 juni
We gaan vandaag naar de Oeschinensee. Met de gondel omhoog. Dat was grappig. Erik vroeg of we met z'n tweeën in de gondel mochten zodat we wat beter konden filmen. De gondelbediende zei direct oh jullie zijn de mensen van CamperTV en morgen gaan jullie met Rudy op stap. Hij haalde ons uit de rij en we mochten direct instappen. De mensen in de rij riep hij toe, dit zijn v.i.p. Best wel een beetje gênant. Als je boven aankomt moet je nog een half uurtje lopen om bij het meer aan te komen.  Dan zie je hem beneden je liggen. Er loopt een smal, steil en rotsig pad naar het water. Wilma ging na 5 minuten terug, die vond het niet te lopen. Ze is op een bankje boven het meer gaan zitten, terwijl Erik wel verder naar beneden is gelopen. Daarna hebben we nog een stuk gelopen. We wilden terug naar de camping lopen, maar konden de weg niet vinden. We hadden er al 7 km opzitten en besloten om dan maar met de gondel terug te gaan. 





Zaterdag 11 juni
We filmen de hele ochtend op de camping, hebben een interview met Raphael en ook een korte met Corinne. Zij geeft de kado's voor de rugtas en heeft er ook een voor ons. Hoe leuk is dat, dit is de eerste keer dat wij ook wat krijgen. Om 13.30 uur gaan we met de ouders van Corinne - Rudy en Marianne - naar het Gasterntal. Dit hooggelegen dal staat voor een deel op de Unesco wereldlijst. We gaan de rivier de Kander volgen met de auto over een heel speciale pas. Deze straat is zo smal dat er eenrichtingsverkeer geldt. Van kwart voor tot 5 over het hele uur mag je alleen omhoog en van kwart over tot 5 over het halve uur mag je naar beneden. Dit geldt ook voor fietsers. Je moet betalen als je over deze weg wilt. Rudy heeft een jaarkaart, hij mag zo verder rijden. We stappen onderweg geregeld uit om unieke ervaringen te beleven. We ervaren mooie uitzichten en zien beschermde bloemen, onder anderen de vrouwenschoen. We zien een gezicht in een bergwand. En een waterval die soms wel en soms niet te zien is. Het water komt uit een gat in de berg. Ook proberen we een steen te gooien op de heksenrots. Als de steen blijft liggen, heb je het onheil afgewend. Wilma is de enige, die zelfs bij de eerste gooi, het lukt om de steen op de rots te krijgen. We rijden zover als we mogen en kunnen en drinken dan in het Berggasthaus Heimritz iets. Er komt een schaal met versnaperingen in de vorm van kaas, droog vlees en ham op tafel. Dan rijden we langzaam weer terug. We stoppen opnieuw, nu bij Berghotel Steinbock, waar een hangbrug is. Volgens Rudy moeten we wat gebruiken op het terras, omdat we de auto op de parkeerplaats van dit hotel hebben staan. We zien onderweg ook hoe verwoestend een sneeuwlawine kan zijn. Bomen afgeknapt als lucifershoutjes. Uiteindelijk komen we uit bij Hotel Waldhaus, waar we een originele Zwitserse raclette eten. Er is in een hoekje van de haard een vuurtje gemaakt en daar ligt een grote kaas voor. De kaas smelt aan de rand en wordt dan snel op een bord geschraapt en dat krijg je dan voorgeschoteld. Erbij krijgt je roomaardappelen en augurk en zilveruitjes. Heel apart, je mag zoveel eten als je wilt maar als het druk is moet je lang op je volgende portie wachten. Heel het hotel is apart want er is geen elektriciteit. Je eet dus bij kaarslicht. Uiteindelijk, als we onze buikjes vol hebben, gaan we terug naar de camping, maar onderweg gaan we eerst nog even langs de skischansen die hier zijn. We zijn om 21.30 uur terug. We kletsen nog even met Corinne en Raphael en dan trekken wij ons terug. 

Zondag 12 juni
Het is zonnig en warm vandaag. Erik gaat hardlopen en daarna aan de slag om het 2e filmpje in elkaar te zetten. Wilma doet een handwas. Die droogt goed in de zon. 's Middags komen Bettina en Rolf aan om wat te bespreken en om wat te drinken. Zij zijn de berg opgelopen en zijn met de gondel teruggekomen. Leuk zo'n spontaan bezoek. Als ze weg zijn gaat Erik nog een uurtje monteren. Af en toe valt er een spetter regen en er valt een klein buitje van 5 minuten. Het blijft echter nog steeds warm. 

Maandag 13 juni
Het heeft vannacht geregend en in de ochtend regent het nog steeds. Af en toe is het een half uurtje droog. Mooie gelegenheid om de camper eens van binnen goed te poetsen. Tegen 15.00 uur is het droog en wandelen we naar het dorpje. We gaan kijken bij de Autotrein. Hiermee kun je door de berg, 19 km met je auto en caravan, of camper of vrachtwagen, om in kanton Wallis uit te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten