dinsdag 8 maart 2022

Overwinteren 2021/2022 Alcoi, Bellús

Maandag 21 februari
Vandaag is onze zoon 30 geworden. De eerste verjaardag die we niet samen vierden. Maar we appen en bellen en dat is ook goed. We gaan lopen, douchen, camper verzorgen en boodschappen doen. Volgens de navigatie komen we tegen 13.45 uur aan in Alcoi. Daarom lunchen we onderweg, anders wordt het zo laat. Als we er bijna zijn zien we Jan en Annemie achter ons rijden. Toevallig komen we dus tegelijk aan. We hebben afgesproken een paar dagen samen op te trekken. We drinken koffie samen en kletsen 5 kwartier in een uur. Het blijkt dat de schoonouders van hun dochter hier ook staan. Zij wisten dit niet en vinden dit ook niet zo leuk zeggen ze. 
Maar ja het is niet anders.

Dinsdag 22 februari 
We gaan een route van de via verde fietsen. Ongeveer 10 km heen en 10 terug. Met 10 tunnels en 3 viaducten. De langste tunnel is ruim een kilometer lang en het is er flink koud in. Erik filmt en vliegt veel onderweg. We stoppen geregeld en eten ook onderweg onze lunch op. Uiteindelijk fietsen we maar 16 kilometer, en zijn van 10.00 uur tot 15.30 uur onderweg. Het is schitterden weer en we fietsen door een prachtige omgeving. De amandelbomen staan hier nog in bloei. We zitten natuurlijk zeker 50 kilometer uit de kust en een stuk hoger. We zitten tot 18.30 uur buiten. De familie van Jan en Annemie zitten er ook nog een uurtje bij.

Woensdag 23 februari 
We gaan een adventure lab lopen. Een wandeling door een stad of gebied. Je loopt naar de eerste bezienswaardigheid, daar beantwoord je een vraag en dan krijg je het tweede punt te zien, als je daar bent beantwoord je weer een vraag enz. in totaal 5 punten. Je zien dan dingen die je anders niet zo gauw zult zien. De beschrijvingen en vragen zijn in het Spaans en Valenciaans. Dat is jammer, gelukkig kunnen we onderweg veel vertalen. Het is iets nieuws, gelieerd aan geochaching. We lopen het samen met Jan en Annemie, zij doen dit al vaker. We zijn nog geen 500 meter onderweg of het eerste koffietentje komt voorbij en we drinken eerst koffie. En dan gaan we serieus aan de slag. Om 13.00 uur eten we een heerlijke daghap en om 15.00 uur hebben we de laatste vraag beantwoord. We vonden het erg leuk en gaan dit zeker vaker doen. We drinken wat bij de camper als we terugkomen, later komen Han en Marianne er ook nog bij zitten. Als het fris wordt gaan we naar binnen, Erik monteert en Wilma leest. Om 20.15 uur drinken we nog een kop koffie bij Jan en Annemie.

Donderdag 24 januari 
We nemen afscheid van Jan en Annemie. Zij gaan richting het noorden, alweer richting huis. We gaan wandelen/hardlopen. Wilma gooit het afval weg en ziet een pad langs de weg lopen en denkt als ze deze neemt dat ze wel op het fietspad uitkomt. Helaas dus niet. Het was flink klimmen en dalen. We zitten heerlijk in de zon, kletsen wat met onze buren die uit Enschede komen. Het is bijna al te warm in de zon. Om 14.00 uur komen Hermien en Thijs. Wilma kent Hermien van de vrouwenclub thuis. Hermien is 3 jaar geleden geëmigreerd naar Agres. We zitten vlakbij, dus een mooie gelegenheid om elkaar even te zien en te spreken. We hebben een paar gezellige uurtjes. Als ze weer terug gaan, is het tijd om boerenkoolstamppot te maken. Het smaakte heerlijk.

Vrijdag 25 februari 
We gaan een stukje noordelijker, naar Bellús. Maar eerst even tanken, zowel diesel als gas. Het is al flink duurder geworden, we kunnen nu al merken dat donderdag Rusland Oekraïne in binnengevallen. Een plek naast de dam van een stuwmeer. Je moet bij het gemeentehuis op ongeveer 900 meter betalen. € 2,00 per overnachting of gebruik van de verzorging en € 3,00 voor stroom. Net voor ons draait een Nederlander de c.p. op en steekt zijn stekker in het laatst stroompunt. We koppelen even bij hem aan totdat we de accu vol hebben. Betalen lukt niet meer, want het gemeentehuis is open van 11.00 tot 13.00 uur. En het is nu al 13.30 uur. In het weekend komt er iemand geld ophalen. We lunchen en maken een wandeling. We kletsen met onze buren, die we ook in Portugal ontmoet hebben. Het weer is omgeslagen, het is fris en af en toe vallen er een paar druppels regen. De c.p. loopt langzaam vol, met voornamelijk Spanjaarden. Ze komen in groepjes en zetten hun campers in een vierkant, met de luifels naar elkaar.

Zaterdag 26 februari
We hebben goed geslapen en na het ontbijt lopen we naar het dorp, met welgeteld 319 inwoners en 2 kroegen, om de video voor zondag te uploaden. We drinken koffie en eten een broodje. We kunnen alleen maar contant betalen, dus loopt Wilma terug naar de camper om geld te halen. Als we betaald hebben en teruglopen vertelt een Spaanse mevrouw ons dat er om 18.30 uur een processie plaats vindt met de maagd Maria. Aansluitend vuurwerk. We zorgen dat wij erbij zijn. Het is behoorlijk indrukwekkend. Er komt een soort van pausmobiel met daarin een beeld van Maria met een kind op haar arm. De wordt op een vierkante baar gehesen en door 16 mensen rondgereden door het dorp. Het hele dorp is versierd met blauwe plantenbakken met daarom heen een witte strik en overal staan kaarsen. Het is een heel eind lopen, want elke straat wordt aangedaan. Wij drinken tussendoor een koffie en kunnen even naar de w.c. De mensen lopen bijna allemaal voor Maria uit en een muziekkorps loopt erachter. Bij de kerk staat een beeld van Jezus aan het kruis en als Maria daar aankomt worden de beelden opgetild en lijken ze te zwaaien naar elkaar. Dan wordt Maria geparkeerd voor de kerk en Jezus gaat naar de kapel. Dan volgt er nog een prachtig vuurwerk. We zijn om 21.00 uur terug bij de camper. 

Zondag 27 februari 
De Spanjaarden naast ons hadden het heel gezellig gisteravond, maar om 23.00 uur gingen ze naar binnen en was het stil. Dat hebben we ook wel anders meegemaakt. Wilma heeft slecht geslapen. We hebben bij het tanken een interieur geurtje gekregen en Erik heeft deze in het toilet gehangen. Maar 's nachts is de geur te overheersend en slaat op de keel. Erik heeft nergens last van en slaapt lekker. Op enig moment heeft Wilma het flesje in de gootsteen gezet, met de vaatdoek er overheen. Na het ontbijt gaat Erik hardlopen en Wilma wandelt weer naar het dorp om te kijken of de winkel open is, en brood te kopen. Helaas is deze gesloten. Wel ziet ze een aantal dansers oefenen. Voor de kerk worden stoelen gezet voor de kerkdienst in de openlucht. Het is heel bijzonder deze mee te maken. Er wordt gitaar gespeeld en gezongen en de pastoor filmt zichzelf en de mensen die luisteren naar zijn preek. Erik komt ook kijken en filmt de ochtend. Het beeld van Maria staat voor de ingang van de kerk en heel veel mensen raken de mantel aan, sommige met een bidprentje of met hun zakdoek. Er zijn diverse sprekers. Als laatste een hevig geëmotioneerde man van de dansgroep. Maria gaat terug in de pausmobiel en de dansers laten hun kunsten zien onder begeleiding van muziek en castagnetten. We gaan een broodje eten en bravas en gaan dan via het kerkplein terug naar de camper. Alles is alweer opgeruimd. Aan het eind van de middag loopt ook de camperplek leeg. Wilma is verkleumd en kruipt een uurtje in bed om warm te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten