donderdag 2 maart 2023

Bellús, La Vall dÚixo, Roquetes 23 februari t/m 1 maart

 

Donderdag 23 februari

Dit keer een iets langere rit, naar Bellus. Vorig jaar waren we hier tijdens een processie, we zijn benieuwd of er dit weekend weer een plaats vindt. We vinden een mooi plekje, zonder stroom. Dat is vandaag ook niet nodig, want de zon schijnt volop. Alle stroompalen zijn trouwens ook al bezet. We worden door een aantal mensen herkend en staan een tijd te praten. Ook krijgen we weer een aantal mooie plekjes door.

vrijdag 24 februari

We kregen de tip om naar de zwarte grot te wandelen. Dat lijkt ons een leuke wandeling, dus gaan we na de koffie op pad. Het is koud, dus we kleden ons in laagjes. We gaan eerst de staplaats betalen in het gemeentehuis en wandelen dan verder. Het is prachtig en we lopen in totaal 11 kilometer. We hebben een kleine omweg gelopen, maar het was een schitterende route. La Cova Negra is een holte die zich in een kloof bevindt die de Strait of Waters wordt genoemd. De zwarte kleur is voornamelijk te danken aan de rook van de vreugdevuren die zijn gemaakt door de voormalige bewoners, de Neanderthalers die het een paar maanden per jaar bewoonden. Hier is een belangrijke hoeveelheid vuurstenen werktuigen en andere archeologische resten gevonden.








Zaterdag 25 februari

Wilma loopt naar het dorp om brood te halen en dan kom je langs de duivensportvereniging. Er zijn een aantal mannen bezig met de duiven die gekleurd zijn. Dit zijn Picaduiven. In Spanje onder het dictatorschap van Franco, heeft de Sueltasport binnen de duivenhobby een grote plaats ingenomen. Officieel beschermd en geholpen door Franco, groeide de Sueltasport zo groot, dat zelfs de regering allerlei regels opstelde om deze nationale sport niets in de weg te leggen. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om je doffer uit andermans tuin te halen. Of tijdens een Suelta de straat afzetten om de Pica's vooral niet te storen tijdens hun spel. Franco promootte de Sueltasport en de moderne Spaanse diefkroppers die hiervoor werden gebruikt, en verbood zelfs om te vliegen en vangen met andere Spaanse rassen. Op de vraag wanneer de duiven gaan vliegen, kreeg Wilma als antwoord, over 5 minuten. Dus gauw Erik bellen, hij moet komen met de camera en alles in beeld brengen. De duiven worden in het park losgelaten en vliegen heel veel rondjes. Na ongeveer een half uur worden ze gelokt om te landen en worden ze weer binnengehaald. Het is prachtig om te zien.









Zondag 26 februari

We wandelen richting het dorp en eten en drinken wat op een terrasje met Thea en Koen. We kletsen heel gezellig. Later zitten we nog even buiten bij de camper. Maar nog steeds is de temperatuur niet zo aangenaam dat je lang en vrij bloot buiten kunt zitten.

Maandag 27 februari

Vandaag wordt weer een reisdag, naar La Vall dÚixo. We zijn tenslotte op de terugweg. Er is een plaatsje op de officiële plek. We halen informatie bij de VVV en willen de wandeling via het fietspad maken. Dan zouden we een paar bezienswaardigheden tegen komen. Sommige kunnen we vinden, sommige niet. We vinden de stad niet erg bezienswaardig. Deze plaats moet het hebben van de grotten.








Dinsdag 28 februari

We rijden opnieuw. Nu naar Roquetes. Een vrij nieuwe camperplaats met zelfs gratis elektra. We hoorden dat de plek al vroeg vol zou staan, maar als wij rond 13.00 uur aankomen zijn er van de 11 plaatsen nog 4 vrij. Van hier uit kun je de op 11 kilometer liggende Ebre delta op de fiets bezoeken. Het is echter heel erg koud, we wandelen een stukje maar gaan gauw naar binnen. Het stadje stelt niets voor.

Woensdag 1 maart

Het is snijdend koud, we blijven de hele dag binnen en vermaken ons met lezen en filmpjes kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten