zaterdag 25 juli 2020

Elfstedenroute Friesland deel 2

 

Maandag 13 juli

Erik gaat eerst zijn rondje hardlopen voordat we op pad gaan naar Camping 't Seleantsje te Molkwerum. We staan hier 3 nachten en van hier uit kunnen we naar Hindeloopen en Stavoren en Workum fietsen voor onze stempels voor de Elfstedenroute en om de fonteinen te bezoeken. Onderweg lunchen we en om goed 14.00 uur komen we aan op de camperplaats voor de camping.

Het is vooral voor Erik een teleurstelling deze plaats, het is een deel van een parkeerplaats en tv ontvangst zit er niet in. Wel een voordeel is de ruimte naast de camper, dat is meer dan voldoende. We fietsen naar Hindeloopen, lopen een rondje, halen onze stempel en bezoeken de fontein.


Het kunstwerk is geïnspireerd op het wapen van de stad waarin een hert en een hinde eten van de mythische levensboom, symbool van wijsheid en levensenergie. Vogels in de bomen spuwen water. Terwijl  Erik bij het sluisje staat te filmen, wordt hij herkent door een ex-collega  die met zijn boot in de sluis ligt. Leuk hoor, ze zagen elkaar zeker 20 jaar geleden voor het laatst. Erik mag van de sluisbediende het geld ophaal klompje lenen om zijn ex collega een visitekaartje te overhandigen. En we komen de receptioniste van onze tandarts tegen. Wat een toeval. Erg leuk, we kletsen een tijdje. Hierna fietsen we naar Workum, we moeten een pakje versturen via DPD en hier zitten 2 punten waar we dat kunnen inleveren. Na het halen van onze stempel gaan we op zoek naar het afgiftepunt. Helaas, het betreft een bloemenwinkel die gesloten is, wegens vakantie lijkt het wel. Dan maar op zoek naar het 2e afgiftepunt. Ja en het is de wet van Murphy hoor. Ook dit punt is gesloten. Er hangt een briefje op de deur, vandaag en morgen dicht. Nou ja, dan maar in Stavoren kijken of we het daar kunnen brengen. Workum is ook bekend van het Jopie Huismanmuseum, helaas is deze al gesloten als we er aankomen. Na wat rondslenteren eten we bij de Italiaan en gaan daarna nog even naar het haventje en de fontein. 2  water spuitende leeuwen die ook in het wapen van Workum voorkomen.  Als we terug zijn bij de camper gaat de drone nog even de lucht in. We zitten tot 21.30 uur buiten.

Dinsdag 14 juli

Een groot gedeelte van de nacht heeft het geregend en bij het opstaan regent het nog steeds. We klungelen wat rond. Erik gaat alvast wat monteren en Wilma geeft commentaar ;-) Na de middag wordt het toch droog en we fietsen naar Koudem, hier is ook een DHL brengpunt en gelukkig deze is open. Eindelijk is het pakje afgegeven. We willen doorfietsen naar Stavoren, maar het is zo dreigend in de lucht dat we toch maar besluiten om terug naar de camper te gaan. Uiteindelijk blijft het bij dreigen en om 18.30 uur begint zelfs de zon te schijnen. Wel waait het heel hard en het is ook niet erg warm.

Woensdag 15 juli

Vandaag schijnt de zon en we stappen op de fiets voor een rondje Stavoren, Galamadammen, Hindeloopen. We beginnen met de lange broek aan, maar al na een uurtje verruilen we die voor de korte broek. We kijken bij alle sluizen en bruggen die we tegenkomen. In Stavoren zitten de VVV en de fontein naast elkaar. De fontein is tot nu toe de mooiste die we tegenkwamen en heeft alles te maken met het vrouwtje van Stavoren.


We drinken een koffie op een terrasje met een stukje kwark en moeten € 12,00 betalen. Dit is wel een hele dure tent.

Donderdag 16 juli

En opnieuw worden we wakker met regen. We gaan naar onze volgende bestemming. Camperplek Waterloo, in Ypycolsga, bij een melkveehouder. 


Als we aankomen is de hele plek leeg. We hebben de plek voor het uitzoeken. Het wordt een binnendag. Geregeld valt er een bui. Tegen de avond wordt het droog en staan we uiteindelijk met 3 campers.


Vrijdag 17 juli

Het is wat mistig vanochtend, maar al behoorlijk warm. We gaan op stap voor onze laatste stempel. We fietsen via Woudsend naar Sloten. Lunchen daar en via Balk gaan we weer terug. We zitten heerlijk buiten en kijken naar de capriolen van de koeien. 


Ze willen helemaal niet buiten zijn, het is hun al te warm volgens de boer. Ze mogen vrijelijk door de stal lopen. Er is een koe die heupproblemen heeft en deze gaat steeds liggen. Wij vinden dat zielig, maar de boer kijkt er heel anders tegenaan. We kijken nog even bij de volledig geautomatiseerde melkrobot. Heel interessant om dat te zien.

Zaterdag 18 juli

We rijden naar Jacco en Ciska Mud. Jacco heeft wat oude vw busjes opgeknapt en deze filmen we, met een ervan maken we zelfs een ritje. Deze vw stijlbus verhuurt hij o.a.als trouwauto. We maken een opname, rijden een stukje en eten bij de pizzeria. Ons toetje in de vorm van een ijsje halen we bij de supermarkt. We slapen op de oprit voor het huis van Jacco en Ciska.Zondag 19 juli

Na het ontbijt gaan we weer verder. Eerst even naar de supermarkt, we tanken en dan rijden we naar Kuikhorne. We luieren, want vooral Erik heeft slecht geslapen.
Maandag 20 juli

We fietsen een rondje van 35 km om het Burgumermeer. Wat is Friesland toch mooi met ruime fietspaden en nog weinig toeristen. We ontmoeten  in de geboorteplaats van Doutzen Kroes een gezin met een tot camper omgebouwde brandweerauto. We drinken koffie en de kinderen laten al vloggend de camper zien. En hun slaaptent boven op de camper.

Dinsdag 21 juli


We gaan Naar Wijster, Grondsels, maar eerst gaan we langs Sjirk. Hij laat ons zijn bedrijfshal zien die hij nu huurt. De verkoop van Ecowax is ontploft na de publicatie van het filmpje dat wij voor hem maakten. We halen een aantal flessen ecowax op, Erik poetst graag onze camper en geregeld krijgen we de vraag of we een fles te koop hebben.Woensdag 22 juli

Naar Dwingeloo gefietst, met kroketten en broodjes geluncht op een bankje. We slenteren over de braderie en kopen voor Erik een tweetal korte broeken en voor Wilma een paar jurkjes. Via  een mooie, onbekende route fietsen we terug. Onderweg zie we veel ooievaars. 'S Avonds komt er een man naar ons toe en zegt dat hij een heel speciaal toilet in de camper heeft. Erik vraagt of hij dat op de camera wil laten zien, dan kunnen medekampeerders er ook hun voordeel mee doen. Na de opname drinken we nog gezellig samen een kop koffie.Donderdag 23 juli

Wilma heeft hoofdpijn, we doen niet zoveel. Jan, de eigenaar van de Grondsels heeft een apparaat waarmee je zelf de camper kunt wegen en Erik filmt het gebruik hiervan. In de loop van de middag even naar en op de VAM berg gefietst. Binnenkort vindt hier het NK op de weg plaatst en wij fietsen het parcours ook maar een aantal keren.Vrijdag 24 juli

We gaan naar huis.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten