zondag 21 juni 2020

11 stedenroute Friesland deel 1


Woensdag 10 juni
We doen kalm aan, want de camping die we besproken hebben, de Blikvaart in St. Annaparochie kan pas ruim na de middag bezocht worden. Zo rond 12.30 uur rijden we net onder Meppel een parkeerplaats op om daar te gaan eten, we hadden een pan nasi gemaakt en deze hoeft alleen nog maar opgewarmd te worden. We zoeken een picknick bankje op en zetten alles klaar. Dan komt Wilma erachter, dat ze de bakboter is vergeten. Naast ons stopt een caravan, er stappen 2 vrouwen uit en Wilma's eerste gedachte is zal ik hen vragen? Ja waarom ook niet. De dame keek helemaal niet raar op en leende direct haar vloeibare boter uit. En zij kwam met de vraag of ik dan misschien een kopje melk voor haar had. Ze wilde een sausje maken bij de bloemkool maar was melk vergeten mee te nemen. LOL. Zo hebben we elkaar mooi uit de brand geholpen. Na een smakelijke maaltijd vervolgen we onze weg en komen tegen 15.00 uur aan. Een mooie camping met aparte camperplekken. Er staat geen enkele camper en we kunnen een plekje uitzoeken. We gaan langs het water staan met zicht op de koeien en de vogels. Het waait nogal stevig, dus verkassen we uiteindelijk naar de andere kant van de camper. We blijven de rest van de middag op de camping.
Donderdag 11 juni
Vannacht begon het te regenen en bij het opstaan regende het nog steeds. We hebben alleen gestaan en hoorden alleen maar kikkers en vogels. Als het in de middag iets minder hard regent lopen we even naar de naastgelegen forellenvijver. Er zitten zelfs wat mannen te vissen, weliswaar in overdekte hutjes. Er wordt net vis gerookt en als deze klaar zijn kunnen ze gekocht worden. Dan moeten we over een uurtje terugkomen. We rennen terug naar de camper want het begint alweer te plenzen. Een uurtje later halen we een heerlijk gerookte forel op. Erik is er niet zo gek op omdat hij altijd last heeft van de graten. Wilma eet het meeste ervan bij de maaltijd. Pas na 21.00 uur wordt het droog en we besluiten een cache te gaan zoeken. Al met al wandelen we een uur, maar de cache vinden we niet. Later lezen we de hint die erbij hoort en dan blijkt dat hij al meerdere keren niet gevonden is. Waarschijnlijk ligt deze er niet meer.

Vrijdag 12 juni
Vandaag wordt een fietsdag. We gaan een deel van de Friese Elfstedentocht fietsen. Eerst naar Bartlehiem, naar het beroemde bruggetje en dan naar Leeuwarden. Een stuk fietsen we met de gps en een stuk via de speciale bordjes. We vloggen en filmen onderweg. Uiteindelijk hebben we 50 km op de teller. Het weer is helemaal opgeknapt, we vertrokken vanochtend met een vest en een jas aan, we kwamen terug met blote armen en puffend in onze lange broek. We fietsen St. Annaparochie nog even in, want hier is een beroemd kerkje, de schilder Rembrandt trouwde hier met Saskia. Helaas is de kerk gesloten, zodat we alleen het beeldje buiten kunnen bewonderen. We zitten zelfs na het eten nog even buiten. Er staan nu wel wat meer campers, dat ziet er toch gezelliger uit.Zaterdag 13 juni
Erik gaat een stukje hardlopen en doucht daarna in de camper. Dan gaan we naar Margreet van camperplaats Leeuwarden. We kletsen wat met Margreet en gaan dan opnieuw naar Leeuwarden, maar deze keer zonder alle filmequipment. Het is een leuke stad hoor, veel te zien een mix van jong en oud. 


We gaan voor ons doen redelijk op tijd naar bed, maar van slapen komt niets terecht. Er trekt een flinke onweersbui over, die duurt wel een uur. Daarna begint het pas te regenen. En we hebben last van uiteindelijk 4 muggen. Om 1.30 uur vangen we de 4e en dan pas vallen we in slaap.Zondag 14 juni
We waren gisteren al gewaarschuwd dat de camper tegenover ons vroeg weg zou gaan en daar werden we om 8 uur inderdaad ook wakker van. We doen rustig aan, zitten lekker buiten en vertrekken pas om 12.00 uur. We halen een paar boodschappen bij de Jumbo en vertrekken dan naar SVR camping Aldsyl in Bornwird.We worden hartelijk ontvangen en mogen een plekje uitzoeken. We hebben nergens schotelontvangst, dus dat wordt 2 avonden geen tv kijken. Nou ja we vermaken ons wel. We zitten een tijdje aan de Dokkumer Ee en later fietsen we naar Dokkum om de 2e schaats fontein te bekijken, wat te vloggen en een ijsje te eten. Na het eten begint het wat te spetteren, maar dat stelt niet veel voor in vergelijk met bijvoorbeeld Weert of in de Achterhoek, waar veel straten ondergelopen zijn.

Maandag 15 juni
Het heeft de hele nacht geregend, maar tegen de tijd dat wij hebben ontbeten is het weer droog. We wandelen naar Dokkum en gaan op een terrasje koffie met gebak nemen ter ere van Eriks' verjaardag. We vinden nog een cache, wandelen wat rond en gaan dan terug naar de camping. Wilma probeerde een camping te boeken voor morgen, maar daar krijgt ze zo'n rare reactie. Ze belde maandagmiddag om 15.00 uur om een plekje te reserveren. Er nam een man op die dit nu niet kon nakijken hij vroeg waar we vandaan kwamen. Toen ik antwoordde Dokkum zei hij oh maar dan rij er maar naar toe dan is er misschien wel plaats. Op mijn opmerking dat ik niet voor niets wilde rijden antwoordde hij, dan blijft u maar waar u bent en hing op. Wilma was totaal verbouwereerd. Het is helemaal opgeklaard en we trekken gauw onze korte broek aan en zetten ons aan het water in het zonnetje. Na het eten kletsen we nog wat met de buren en dan wordt het tijd om naar binnen te gaan.

Dinsdag 16 juni
Gelukkig vonden we in Harlingen camping de Zeehoeve. We staan hier voor € 20,00 exclusief toeristenbelasting met de Acsi kaart.


Er is een camperplaats aan de haven, maar deze staat altijd vol horen we, er staan om 9.00 uur 's morgens al campers in de rij om hutje mutje te kunnen gaan staan. Dit trekt ons niet aan. We fietsen 's middags naar Harlingen en zoeken en vinden de ijsfontein. Dit keer is het een walvis die buitengaats ligt. Net als wij eraan komen spuit hij een fontein water. Erg leuk. Verder vinden we Harlingen niet zo bijzonder. We drinken wat op een terras en vragen de uitbater naar wat we nu echt moeten zien. Daar heeft hij geen antwoord op, tja de haven misschien zei hij uiteindelijk.Woensdag 17 juni
Vannacht alweer regen. Maar bij het opstaan is het droog en redelijk fris. We willen naar Franeker fietsen en uit voorzorg stoppen we de regenpakken maar in de fietstas. Als we 10 minuten onderweg zijn, trekken we onze jassen aan, de wind is koud. En weer 10 minuten later ook de regenbroek, want het begint nu toch wel erg hard te druppen. De bui is met een kwartiertje over, we doen de regenkleding maar weer uit. Ach het houd je bezig! In Franeker zoeken we eerst de fontein weer op. Deze is in de lijn van planeten gebouwd. Hoe kan het ook anders in de stad van Eise Eisinga en zijn planetarium. We bezoeken de VVV voor de elfsteden stempel en nemen een plattegrondje mee om te zien waar mooie geveltjes en gebouwen zijn. We lunchen onder een luifel, want af en toe vallen er wat druppels en dan gaan we 's middags het planetarium bezoeken. Erg leuk om te zien en het is toch wel heel bijzonder dat dit allemaal al meer dan 200 jaar geleden uitgedacht en gemaakt is en dat het nog steeds actueel is. We fietsen langs het water terug. De uitgezette Elfstedenroute is toch wel heel mooi.

Donderdag 18 juni
Opnieuw een stukje verder, naar SVR camping Afrodite in Blauwhuis. 


Een kleine camping waar we vriendelijk worden ontvangen. Het weer is behoorlijk opgeknapt, het is droog en aangenaam van temperatuur. We fietsen naar Bolsward. Daar aangekomen blijkt de VVV dicht, dus onze stempel kunnen we wel vergeten. Het museum is dicht, de kerk is dicht en overal ligt de straat open en zitten gebouwen achter steigers. Zeer teleurstellend allemaal. Gelukkig kunnen we bij de bakker koffie drinken. Daarna gaan we, alweer langs het water, terug naar de camping waar we lekker buiten zitten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten