donderdag 23 augustus 2018

Leeuwarden, reuzen en meer

donderdag 16 augustus

Leeuwarden is in 2018 culturele hoofdstad van Europa en heeft vele activiteiten. Een daarvan is dat er een weekend lang de reuzen van  Royal deLuxe  te zien zijn. Nog niet eerder waren zij in Nederland. Niet voor niets worden er 600.000 bezoekers verwacht in Leeuwarden. En daar willen wij graag bij zijn. We vertrekken pas laat en komen om 17.00 uur aan op de SVR camping 'de Slypstien' in Welsrijp. Het ziet er allemaal wat rommelig en onaf uit, maar alles doet het. Er staat een redelijk nieuw toiletgebouw, super schoon en ruim.
De eigenaren zijn al op leeftijd en boeren nog een beetje als hobby. De man is vandaag 70 geworden. We staan onder een windmolen, hoog 35 meter. Deze windmolen voorziet de camping en 400 huishoudens van stroom. Als je buiten zit en de wind staat er pal op dan hoor je het zoeven van de wieken. Gelukkig valt het 's nachts wel mee.

vrijdag 17 augustus

We zitten al om 8.30 uur op de fiets naar Leeuwarden, het is een uurtje fietsen en we moeten natuurlijk even zoeken waar we moeten zijn.  Onderweg zien we bij de stationnetjes al heel veel auto's staan en de treinen die ons voorbij rijden zijn afgeladen vol. Later hoorden we, dat de treinen sommige stations niet meer aan deed omdat er geen ruimte meer was in de trein voor nog meer mensen. We zijn er om 9.30 uur, mooi op tijd want het meisje gaat om 10.00 uur lopen. Bij de duiker deelt Aegon gratis koffie uit, een spontane actie, waar we graag gebruik van maken. Daarna gaan we naar het plein waar het meisje en haar hond zullen starten. Het publiek staat al 20 rijen dik en daardoor zien we alleen de bovenkant van het 5,5 meter hoge gevaarte. De hond zien we helemaal niet. 

Als het meisje wakker is geworden, haar haren heeft gewassen en begint te lopen, gaan wij naar de andere kant van de route om de duiker te zien starten. We hebben een mooi plekje aan de haven. Hier staan we iets hoger zodat we over de mensen heen kunnen kijken. We zien hoe deze 11 meter hoge duiker uit het water wordt gehesen en zich installeert in de machine die hem gedeeltelijk in beweging zet. 

We zoeken een plekje langs de route en zitten een uurtje op de stoep gezellig te kletsen met de mensen om ons heen. Dan komt hij eraan, zenuwachtige verkeersregelaars sommeren ons om op de stoep te gaan staan, de beveiligers vormen een menselijke afscheiding, politie fietst voorop, daarachter lopen de VIPS en dan zien we hem. Indrukwekkend zo hoog en hoeveel mensen er aan het werk zijn om deze 11 meter hoge kolos in beweging te krijgen. Maar niet alleen het bewegen van armen en benen, maar ook van gezicht en ogen en mond is een spektakel op zich. Als hij voorbij is willen we toch nog proberen om het meisje te zien lopen. Haar route is de andere kant op, maar helaas dat lukt ons niet. We zien haar wel zitten onder een parasol. Volgens de legende is de duiker op zoek naar zijn schaats die in het ijs vast zit. En die schaats zien we ook inderdaad op een plein staan. Daarna lopen we nog naar het plein waar de duiker uitrust.Dan besluiten we om terug te gaan naar de camping. Leeuwarden stroomt vol met steeds meer mensen. Uiteindelijk kwamen deze eerste dag van het reuzenspektakel 100.000 mensen naar Leeuwarden. We fiets in ongeveer een uur terug naar de camping, via prachtige fietspaden door de landerijen.


Het is steeds zonniger geworden en het is een ideale dag om iets te doen. We zijn om 15.30 uur terug, drinken een kop koffie en gaan dan nog even naar Franeker voor een paar boodschappen. We lopen nog even door het oude stadhuis en langs het planetarium van Eise Eisinga en vinden het dan wel genoeg geweest voor vandaag.

zaterdag 18 augustus

We gaan na de verzorging van de camper (het toilet moet leeggestort worden in de gierkelder, heel bizar. Er liggen balken over, daar moest je een van verwijderen en dan mocht je het toilet daarin uitgieten) naar Wiuwert, naar de mummies die daar al sinds 1750 liggen. Ook is er een tentoonstelling over de labadisten. Nu zouden we deze mensen een sekte noemen. Heel bijzonder allemaal. En dat voor € 3,00 p.p. Als we uitgekeken zijn, gaan we naar een nieuwe camperplaats in Kollum 'Paradyske'. Er staan geen richtingsbordjes en natuurlijk rijden we verkeerd. Gelukkig zijn er in het doodlopende straatje mogelijkheden om te keren. Erik steekt achterwaarts een oprit is, de wielen raken de oprit van de buurman niet, Wilma staat er juist om te kijken dat we dat niet doen en dat we niets raken als we achteruit rijden. Op het moment dat Erik de camper op zijn plek zet, komt de buurman al schreeuwend naar buiten. Hij is heel, heel, heel erg boos dat we een stukje van zijn oprit gebruikten en smijt ons allerlei verwensingen naar het hoofd. Wilma probeert hem uit te leggen dat ze verkeerd zaten en dat we er op letten niet op de oprit te rijden, maar hij is niet voor rede vatbaar. We hopen maar voor hem, dat hij nooit verkeerd rijdt zodat hij ook nooit hoeft te keren. Daarna negeren we hem. Ondertussen kwam de camperplaats eigenaar er ook bij en de 2 heren begonnen ordinair tegen elkaar te schreeuwen. De buurman gaf zelfs zijn hond het bevel; pak ze. Gelukkig snapte het arme beest er niets van. De camperplek is niet gewenst door de buurman en ook andere buren zijn er niet blij mee, ze gaan nogal eens in beroep tegen de bouwactiviteiten. 


De camperplaats eigenaar heeft echter voordat hij begon geïnformeerd bij de gemeente hoe te handelen bij het beginnen van een dergelijke plek en heeft ook alle vergunningen op orde. Tja, we horen het aan, maar wij kunnen er niets mee. Later op de dag maakt Erik een filmpje voor de uitbaters en fietsen we nog even naar Kollum. Het is vandaag killer dan gisteren, de zon laat zich weinig zien.

zondag 19 augustus

Uiteindelijk was het niet zo'n rustige camperplaats als we dachten. Gisteren tot 20.00 uur zeer luide muziek, woordelijk te verstaan, van de plaatselijke voetbalvereniging. Het seizoen is weer begonnen en dat startte met een d.j. 's Nachts liepen er een paar keer groepen voorbij die nu ook niet bepaald stil waren. Hopelijk was het een incident. We gaan vandaag na het ontbijt een ronde van 40 km fietsen. Verder durven we niet aan. De ondersteuning van de fiets van Erik is kapot en hij kan alleen maar op maximaal fietsen. Daardoor is de accu eerder leeg dan gewenst. Gisteren in Franeker kon de lokale fietsenwinkel het euvel niet verhelpen. We fietsen richting het Lauwersmeer, een hele mooie route, we zagen zelfs wilde paarden onderweg, met op de heenweg flinke wind mee.


 Die wind wakkerde behoorlijk aan, dus op de terugweg moesten we bovenop de pedalen. Het gevolg hiervan was, dat Erik de laatste 3 km zonder ondersteuning heeft gefietst.

maandag 20 augustus

Vannacht gelukkig wel een rustige nacht gehad. Na de verzorging en het betalen van de overnachtingen lopen we 'de boze buurman' tegen het lijf. Hij begint met de vraag: Fijn gestaan op de camperplaats? Helaas zijn we niet ad rem genoeg om te antwoorden: op de ontvangst na wel! Hiervoor krijgen we eigenlijk ook geen gelegenheid, want hij gaat direct verder met: ik en mijn buren zijn niet zo blij ermee, ik zal u vertellen waarom. Maar daar geven we hem geen kans toe. Het miezert een beetje en dat grijpen we aan met het excuus dat we niet nat willen worden en verder moeten. We rijden naar Wijster, naar een vrij nieuwe camping ZorgEnVrij.  


De eigenaar had een filmpje van Erik gezien op zijn You Tube kanaal 'Camper tv' en vroeg Erik om eens langs te komen om van zijn camping een filmpje te maken. De camping heeft zeer grote staanplaatsen, afgescheiden met een strook niet gemaaid gras, elke plek heeft stroom en er is een zeer luxe sanitair unit. 


 De douches hebben een regendouche en een handdouche. Alles ziet er pico bello uit. Na de lunch fietsen we met de Mio een verrassingstocht van ruim 20 km. Daarbij komen we langs camperplaats de Grondsels. Op het eerste oog een beetje onverzorgd, maar oh zo charmant met een heel prettig ontvangst. Deze camperplaats ligt maar 300 meter van de camping en kost € 5,-- tegen de camping € 17,10 per nacht. 

dinsdag 21 augustus

Voordat Erik begint met het interview en het filmen krijgen we van eigenaar een doosje eieren, gelegd door de eigen kippen. De kippen lopen los, als gasten er geen probleem mee hebben. Verder zijn er nog geitjes en paarden. 


Na het filmen willen we de overnachting betalen, maar daar wil de eigenaar niets van weten. Voor wat hoort wat vindt hij. Wij hebben een fimpje gemaakt en promoten daardoor de camping, dan is de overnachting gratis. Dit vinden we erg leuk, hij is de eerste die dit aanbiedt. Het is zeker niet de opzet van het filmen, maar wel erg leuk om te ontvangen. 
We pakken weer in en gaan 300 meter verder naar de camperplaats De Grondsels. 


We zoeken een plekje uit en Erik dwaalt over het terrein om sfeerimpressies te filmen en het vraaggesprek voor later op de dag voor te bereiden, Wilma gaat op de fiets naar Beilen. Er is een rommelmarkt en zij vindt het leuker dan Erik om daar te snuffelen. Uiteindelijk heeft ze niets gekocht. In de avond interviewt Erik de eigenaren Jan en Janitta en daarna horen we de nog steeds kippenvel bezorgende verhalen van de treinkaping in Wijster op 2 december 1975. Deze plek ligt op nog geen 500 meter van Janitta's ouderlijk huis en ze hebben heel veel van de kaping meegekregen. Er was zelfs inwoning van leger e.d.


woensdag 22 augustus
Na een rustige nacht fietsen we een ronde over de Dwingeloose hei. Deze begint zich iets te herstellen van de droogte en op sommige plekken zie een een voorzichtige bloei. Toch kan het nog wel 5 jaar duren voordat de heide helemaal hersteld is. We eten een patatje in Dwingeloo en deze keer slenteren we samen over een rommelmarkt. 's Middags plukken we frambozen uit de tuin van de camperplek, zoeken pompoenen uit, kletsen wat met Janitta en luieren we in de zon. Het is nog steeds geweldig mooi weer. Het is iets heiiger dan gisteren, maar wel 27 graden.

                                          Geen opmerkingen:

Een reactie posten