dinsdag 8 juli 2014

Hoogseizoen en regentijd

Zaterdag 5 Juli.
Het hoogseizoen is definitief begonnen: we hebben vandaag en morgen 25 aankomsten, waarmee we op enkele tenten na helemaal volgeboekt zijn. De tenten worden de komende dagen nog bezet.
Zaterdagmorgen hadden we eerst nog een aantal vertrekkende gasten, van wie de accomodaties 's middags al weer bezet zouden komen. Het is dus zaak om dit soort dagen goed te plannen, en onze tijd nemen om alles klaar te maken voordat de nieuwe gasten erin komen. Ook onze lunch moet doorgaan, en dat is best lastig als je ziet dat om 10 uur de eerste gasten alweer zijn gearriveerd en je direct aanschieten zodra je je in de buurt van de receptietent bevind.
We hebben er geen enkele moeite mee om vroege gasten voor 15 uur in hun accomodatie toe te laten als we klaar zijn, maar in het hoogseizoen is dat niet te doen. Als je 10 accomodaties wilt fine-tunen ben je zo een paar uur bezig, en we hebben maar van 10-15 uur de tijd daarvoor, waarin we ook nog moeten zien te lunchen. (De hoofdmaaltijd schiet er meestal sowieso bij in omdat het meestal wel tot na achten duurt voor alle gasten er zijn).
Als we klaar zijn met de voorbereidingen gaan we naar de receptie en dan is het nummertjes trekken geblazen.
Alle 25 gasten zijn goed binnengekomen en het echte werk kan nu gaan beginnen.

Moeilijk.
Nu er veel gasten zijn zien we natuurlijk ook veel tijdens ons dagelijks avondrondje over de camping. 
We zijn flexibel in alle redelijkheid, maar als we dingen zien die echt niet kunnen spreken we mensen er op aan. Dat is soms best lastig, want het wordt je meestal niet in dank afgenomen. Voorbeeld: Een jong stel had bijna de hele inventaris van een stacaravan buiten liggen. De baby lag in het gras te spelen op een dekbed van Rent a Tent zonder hoeslaken er om. Daarop aangesproen, reageerde de moeder verontwaardigd dat zij jurist is en niet door ons op regeltjes gewezen wilde worden."Ik vind dat het wel mag". Een half uurtje later kwam zij ons met de inventariskaart in de hand erop wijzen dat er heel veel zaken ontbraken in de stacaravan. Toen wij haar hadden uitgelegd op welke plaats de "ontbrekende"  spullen lagen en dat samen met haar hadden gecontroleerd, bond ze een beetje in. De dag erop stond alles nog steeds buiten in de regen, inclusief de stoelen waar de kussens nog op lagen. We houden ons hart vast voor de eindcontrole.
Dit is wel een lastig onderdeel, maar we merken dat het ons steeds makkelijker afgaat; Als we niet streng maar eerlijk zijn, halen we onszelf een hoop extra werk op de hals, en in alle redelijkheid mag je verwachten dat gasten zorgvuldig omgaan met de spullen van Rent a Tent.

Regentijd.
Na een zonnige en warme Juni-maand is, tot spijt van alle nieuwe gasten, nu een periode aangebroken  met regen. En als het in de Jura regent, dan regent het ook; veel, hard en langdurig. Na twee dagen regen hielden de eerste gasten het al weer voor gezien en verlieten vroegtijdig (nog 6 dagen te gaan!) hun stacaravan om of naar het zonnige zuiden of naar huis te gaan.
De eerste gasten hadden hun stacaravan keurig schoongemaakt, bij de tweede was het niet schoon.
Toen we mevrouw er op wezen dat we daar niet mee akkoord konden gaan, zei ze dat ze geen zin had om alles alsnog te reinigen, maar dat ze 50 euro schoonmaakkosten belachelijk vond. We vertelden haar dat daar geen discussie over mogelijk is en gaven haar nogmaals de keus om het zelf te doen. Ze zei dat ze er geen uur meer bezig wilde zijn en dat haar man met de kindjes in de auto zaten te wachten. Heel vervelend, maar we schatten het op zeker anderhalf uur werk met zijn zijn tweeen om de mobil home weer spic en span te krijgen. Uiteindelijk verzuchtte ze dat ze dat niet wilde en vertrok een stuk minder vriendelijk dan 10 minuten ervoor. Werk voor ons dus, het is niet anders.
Gelukkig waren wij het er allebei over eens dat de stacaravan niet aan de volgende gasten verhuurd kon worden zonder dat we er eerst mee aan de slag zouden gaan.Hoogseizoen plaatjes.

In Frankrijk mogen er gewoon nog circusdieren worden gebruikt.
Dit circus had wat lama's en leeuwen. Erg triest om te zien welk leven de dieren hebben. Ze zitten in grote vrachtwagens waar ze niet naar buiten kunnen kijken en af en toe hoor je wat klagelijk gebrul uit de wagens komen. Alleen tijdens de voorstelling mogen de beesten hun hok even verlaten om daarna direct weer opgesloten te worden.

Elke dag door de week is er nu animatie. De avonden beginnen om 17.30 uur met dansen in het zwembad, gevolgd door " Chaly-dance" om 20.30. Daarna is er een band, karaoke, variete, goochelshows en meer voorstellingen. Alles gaat natuurlijk met het nodige geluid gepaard. Om 22.30 uur is het altijd afgelopen en is het stil, dat valt ons erg mee.Over de helft.
Inmiddels zit onze klus er alweer voor meer dan de helft op. Nog een week of 8 en dan zit het seizoen er op. De tijd vliegt voorbij. Dat is ook wel verklaarbaar, elke dag hebben we wel werk te doen en we moeten echt plannen en prioriteren om de juiste dingen op het juiste moment te doen. Een tussentijdse evaluatie leert ons dat het meer werk is dan we vooraf gedacht hadden. Niets mis mee, we zijn allebei graag bezig, maar van hardlopen en pianospelen komt niets terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten